Havuzlarda Yosun Üremesinin Önlenmesi

Havuzlarda Yosun Üremesinin Önlenmesi

Yosunlar; cansız maddeler, toz ve sudan organik maddeler üreten bitkisel mikroorganizmalardır. Havadaki toz parçacıkları ile taşınan sporlar yardımıyla çoğalırlar böylelikle kapalı havuzlar dahil olmak üzere her havuza rahatlıkla ulaşabilirler.

Yüzme havuzu su şartlandırılmasındaki temel prensiplerden biride sudaki organik maddelerin mümkün olduğu kadar en az düzeyde tutulmasıdır.

Sonuç olarak yosunda organik madde olduğuna göre gelişimi, mümkünse tamamen önlenmelidir. Bazı yosun türlerinin klora dayanıklı olması sebebiyle yalnızca klor kullanımı her zaman etkili olmayabilir. Hatta bazı yosunlar klora bağışıklık kazanıp ölmemektedirler. Bunun için geliştirilmiş özel yosun öldürücü ve önleyicileri kullanılmalıdır.

Alg'ler yosun olarak bilinen ve suda yüzen mikroskobik canlılardır.
Bazıları serbest yüzmekte, bazıları ise suda asılı bulunmaktadır. Asılı olan tipler havuzlarda derz aralarına ve fayans üzerindeki çatlaklara tutunmaktadırlar.
Alg'lerin doğada bir çok çeşidi olmasına karşın, havuzlarda oluşturdukları renklere göre adlandırılmış üç genel grupları vardır.
Yeşil Alg
Siyah Alg
Sarı Alg
En yaygın grup olarak havuzda serbest yüzen yeşil alg, havuz kimyasallarına karşı en dayanıksız grup olarak da karşımıza çıkmaktadır. Klorlama ve kullanılan kuartaner amonyum ve benzeri bileşimli yosun önleyiciler tarafından çok kolaylıkla parçalanmaktadır. Sarı ve siyah alg'ler havuzlarda derz aralarına ve fayans üzerindeki çatlaklara tutunurlar, bunların kimyasallara karşı oldukça güçlü direnç mekanizmaları vardır. Tutundukları havuz yüzenlerinden sökülüp atılması çok zordur. Sarı ve Siyah alg bulaşan havuzlarda sistematik klor şoklaması, yosun önleyici verilmesi ve düzenli fırçalama yapılması gerekmektedir. Siyah alglerde fırçalama işinin çelik uçlu yosun fırçası ile yapılması gereklidir.Sarı ve siyah algleri havuzdan bertaraf etmek için bu işlemleri çoğu zaman birkaç defa tekrarlamak durumunda kalınacaktır.
Algleri, mikroorganizmalarla bir tutmamak ve oluşan alg kümelerini, mikroorganizmaların biyofilm tabakaları gibi görmemek gerekir. Alg'lerin havuzdaki mevcudiyeti insan sağlığı için tehdit edici bir unsur değildir. Fakat görsel kirliliği ve kaygan yüzey oluşturması nedeniyle yüzücüler için istenmeyen bir durumdur.Su içindeki alg oluşumu yeterli klorlamanın yapılmadığının ve yosun önleyici kullanılmadığının bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
Havuzlarda Alg Popülasyonunun Zararları.
Havuzlarda bulanık ve kirli bir görüntü oluştururlar.
Yüzcülerde kaşıntıya sebep olurlar
Tutundukları yüzey kayganlaştığı için yüzücüler açısından tehlikelidir.
Klor tüketimini artırırlar
Dezenfektanları absorbe eder ve etkinliklerini azaltırlar.
Havuzda kötü bir tat ve kokuya sebep olurlar
Filtrasyon sistemini tıkarlar.
Havuz suyu sıcaklığı Alg oluşumu için çok önemli bir parametredir. Klorsuz havuzlarda kış aylarında 10 oC sıcaklıkta dahi üreme imkanı bulabildikleri gibi havuz suyu ısının 20 oC üstüne çıktığı durumlarda alg popülasyonlarında patlamalar (aşırı çoğalma) meydana gelebilmektedir.
Havuzlarda alg oluşumuna karşı düzenli klorlama ve yosun önleyici kullanmak en önemli etkendir.
 
Yosun (alg) oluşmuş Havuzların Temizlenmesi
Alg oluşmuş havuzları temizlemek için ;
pH dengelenir.
Klor şoklaması yapılır.
Alg oluşmuş yüzeyler fırçalanır.
Yosun önleyici kullanılır.
Fırçalama ile su içine yayılan askıdaki algleri toplamak için çöktürücü veya topaklayıcı kullanılır.
Filtrede birikimi önlemek için ters yıkama süresi ve sayısı arttırılır
 

WhatsApp chat WhatsApp Danışma Hattı